{ "title": "Bakü Kız Kulesi", "image": "https://www.kizkulesi.gen.tr/images/baku-kiz-kulesi.jpg", "date": "19.01.2024 17:55:05", "author": "Sevda kocaman", "article": [ { "article": "
Bakü kız kulesi Bakü'nün yanında Abşeronun en muhteşem ve gizemli mimarisidir. Bakü kız kulesı eski kale duvarlarının güneydoğu bölümünde, sahil parkın yakınında bulunan bir tarihi kuledir. Yüksekliği 28 metredir. Bakü kız kulesinde birinci katta duvarın kalınlığı 5 metreyi bulmaktadır. Kalenin içi 8 kata ayrılmıştır. Bakü kız kulesinde her kat yontma taşlarla inşa edilmiştir. Bakü kız kulesi 1964 yılından bu yana müze olarak faaliyet göstermeye başlamış ve 2000 yılında Unesco'nun dünya mirası listesine girmiştir. Bakü kız kulesi Azerbaycanın amblemlerinden biridir. Son yıllarda Bakü kız kulesinde ve onun etrafındaki meydanda Nevruz Bayramı şenlikleri yapılmaktadır. Bakü kız kulesinin etimolojisi hakkında çeşitli görüşler bulunmaktadır fakat bunlardan en bilineni kalenin kızla ilgili efsanesidir. Efsaneye göre kardeşi tarafından kalede saklanan kız bir süre sonra bu azaba dayanamadı ve kendini kalenin başından Hazar Denizi'nin sularına bırakmıştır.

Bakü kız kulesi duvarları üzerindeki kitabede Arap dilinde 'Davud'un oğlu Mesut'un kulesi' yazmaktadır. Araştırmacılar bu şahsın kız kulesini inşa ettiren feodal hâkim olduğunu tahmin etmektedirler. Ancak bu tür kitabelerde genelde mimarların adının belirtildiği dikkate alındığında 'Davud'un oğlu Mesut'un kız kulesini inşa eden mimar olduğunu söylemek mümkündür. Kitabenin üzerindeki yazı tarzı ve çizgisi XII yüzyıl yazısına yakın olduğundan kız kulesinin bu dönemde inşa edildiği düşünülmektedir. Yüceliği ve dış görüntüsü ile Azerbaycan'ın savunma kuleleri içerisinde eşi olmayan kız kulesi, planının eşsiz biçimi ile ilgi çekmektedir. Bu eşsiz görüntüyü yuvarlak kuleye bitişik çıkıntı oluşturmuştur. Araştırmacılar olan çıkıntıyı dayanak duvarı, dalga kıran ya da gizli hazine yeri olarak düşünmüşlerdir. Fonksiyonu belli olmayan bu ayrıntının üstü kale savunucuları için savaşta ek yerde olabilir diye düşünülmüştür.

Bakü kız kulesinde yüce silindir yapı dışarıdan aşağıdan yukarıya doğru hafifçe daraldığı görüldüğü halde, içeride zemin yukarı kalktıkça genişlemektedir. (Birinci katta iç çapı 6,25 m, son katta iç çapı 7,0 m.) Bakü kız kulesi dev bir kaya üzerine inşa edilmiştir. En yüksek kapasite yüksekliği 30 metreyi bulan yuvarlak kulenin inişli sal kayanın yukarısında bulunmaktadır. Bakü kız kulesinde kuleden ayrılan çıkıntı biraz alçaktır. Bakü kız kulesindeki çıkıntının yüksek ve kalın taş kütlesi kulenin çemberine dokunandır. Bakıldığında sanki çıkıntı burkularak kule silindire dönüşüyor. Yukarıdan bakıldığında ise 'dokuz'görüntüsünü yaratmaktadır. Bakü kız kuesinin birinci mertebesinin yüksekliği 3 metre, diğer mertebelerinin yüksekliği ise 2,5 metredir. Katlar arasındaki bağlantı kalenin güneydoğu duvarının içerisinde yapılmış merdivenlerle sağlanmaktadır. Bakü kız kulesi kapısının ağzında geçmişte birkaç kuyu olmuştur. Bakü kız kulesine orta çağda girmek isteyen herkes bu kuyuların yanından dikkatlice geçerek merdiven aracılığıyla kapıya kalkmalı, giriş yolu üzerinde olan kapılardan geçmeli ve birinci kata girmelidir. Kale duvarının ortasındaki delikten üst katlara çıkmak için ip merdivenlerden kullanılmaktaydı.
" } ] }